Hoofdverblijf huurder

Geplaatst op: 04-11-2015.

Sommige huurders vertrekken voor langere tijd naar het buitenland of zitten in detentie. Heeft dit gevolgen voor de huurovereenkomst woonruimte? Of anders gezegd: is dit voldoende reden om de huurovereenkomst te ontbinden?

Vastgesteld moet worden dat de wet geen expliciete verplichting bevat voor de huurder van woonruimte om zijn hoofdverblijf in de woning te hebben. Het is dan ook van groot belang dat de huurovereenkomst of de algemene huurvoorwaarden een duidelijk geformuleerd beding bevat inhoudende dat huurder verplicht is het gehuurde daadwerkelijk zelf te gebruiken en daarin zijn hoofdverblijf te hebben.

Staat de verhuurder dan met lege handen als zo’n beding ontbreekt?

Nee, want volgens vaste rechtspraak heeft de verhuurder er belang bij dat de huurder – door zijn hoofdverblijf in het gehuurde te hebben en de woning een groot deel van de tijd te bewonen – feitelijk in staat is de verantwoordelijkheid voor het gehuurde te dragen. Het is tenslotte beter wanneer een woning regelmatig wordt verwarmd en dat er bij eventuele calamiteiten direct kan worden gehandeld. Een huurder die deze verantwoordelijkheid niet goed invult handelt in strijd met zijn verplichting om zich als een goed huurder te gedragen. En dit laatste is een verplichting die wel expliciet in de wet is opgenomen (artikel 7:213 BW).

De rechtspraak laat een bonte verzameling van uitspraken zien die allemaal in de lijn liggen van hetgeen hiervoor is geschreven. Wat opvalt, is dat sommige rechters het ook niet toelaatbaar achten als bijvoorbeeld de gedetineerde huurder een familielid of vriend vraagt om op de woning te letten en de post weg te halen. Een goede invulling voor het dragen van de verantwoordelijkheid voor het gehuurde vereist volgens deze rechters een substantiële aanwezigheid van de huurder. Een regeling die meebrengt dat iemand zo nu en dan de post komt ophalen en dan ook de woning inspecteert, wordt onvoldoende geacht.

Geen zaak is hetzelfde en ook rechters kunnen verschillend oordelen. Verhuurders doen er dan ook goed aan om het veilig te spelen door ervoor te zorgen dat de huurovereenkomst of algemene huurvoorwaarden op dit punt een juridisch sluitend beding bevat. Voor abonnees van ons kantoor is een dergelijk beding gratis verkrijgbaar.