Klushuur

Geplaatst op: 10-02-2016.

Klushuur is hot! Zo is Platform31 in 2015 met een experiment gestart om klushuur in de praktijk te testen. Klushuur is geen juridisch begrip. Het is een verzamelterm voor woningen die in sommige aspecten niet compleet zijn of achterstallig onderhoud vertonen, maar worden verhuurd aan huurders die daarin zelf aan de slag gaan. Het voordeel voor de huurder is dan gelegen in een lagere huurprijs en zijn vrijheid om de woning naar eigen inzicht in te richten.

In strijd met wettelijke gebrekenregeling
Het fenomeen klushuur is juridisch gezien een lastig onderwerp. Het probleem is dat klushuur op het eerste gezicht in strijd is met de wettelijke gebrekenregeling. De gedachte van de wetgever is geweest om via de wet te waarborgen dat iedere woning in goede staat en dus zonder gebreken ter beschikking wordt gesteld (en gehouden). Als er een gebrek is, dan dient de verhuurder deze te herstellen. In deze gedachte is geen plaats voor het verhuren van een kluswoning zonder bijvoorbeeld een essentiële voorziening als een badkamer, keuken of toilet.

In de parlementaire geschiedenis is dit zelfs uitdrukkelijk aan de orde gekomen. Als men een huis huurt dat bij aanvang van de huur gebreken vertoont, dan dient de verhuurder dat gebrek te verhelpen, zelfs als met dat gebrek bij de hoogte van de huurprijs rekening is gehouden.

Afwijkingsmogelijkheid
Nu is de wettelijke gebrekenregeling bij verhuur van woonruimte van semi-dwingend recht. In artikel 7:242 BW is uitdrukkelijk bepaald dat niet in het nadeel van huurder van de wettelijke gebrekenregeling mag worden afgeweken. Afwijking in het voordeel van de huurder zou dus wel mogelijk moeten zijn. Het is deze afwijkingsmogelijkheid die sommige vormen van klushuur mogelijk moet maken. Een lagere huurprijs en meer vrijheid om de woning naar eigen inzicht in te richten, mag toch een behoorlijk voordeel worden genoemd.

Of dit inzicht ook daadwerkelijk door de rechtspraak zal worden gevolgd moet nog blijken. Met de toenemende belangstelling voor klushuur lijkt het echter slechts een kwestie van tijd te zijn voordat de eerste uitspraken van rechters het daglicht zullen zien. Wij zullen onze lezers hiervan op de hoogte houden.