Waterlekkage, wie betaalt de rekening?

Geplaatst op: 04-11-2014.

Als een waterleiding plotseling lekt moet de verhuurder die repareren. Natuurlijk. Maar is de verhuurder ook aansprakelijk voor de gevolgschade van het lekkende water? Moet de verhuurder bijvoorbeeld de waterschade aan de vloerbedekking vergoeden? Om de verhuurder voor deze gevolgschade aansprakelijk te kunnen stellen, moet die schade de verhuurder kunnen worden toegerekend, zeg maar: hem kunnen worden verweten.

Dat kan het geval zijn als de schade het gevolg is van onvoldoende onderhoud of een gebrekkige reparatie door de verhuurder, maar ook als de controle of zorg ten aanzien van het gehuurde ontoereikend is geweest. Dit laatste kan worden geïllustreerd aan de hand van het vonnis van de Rechtbank Groningen van 21 oktober 2010.

De casus
Wanneer bij huurder een lekkage in de waterleiding onder de vloer van de gang wordt ontdekt, gaat verhuurder over tot herstel. Het blijkt dat de waterleiding al wat langer had gelekt waardoor de jaarafrekening voor het waterverbruik aanzienlijk hoger uitvalt. Huurder vordert van verhuurder betaling van dit extra waterverbruik. Verhuurder is van mening dat hij met de onmiddellijke reparatie van het gebrek aan zijn verplichting heeft voldaan en dat hij voor de gevolgschade niet aansprakelijk is. Huurder had de lekkage zelf kunnen vaststellen nadat hij geruis in zijn slaapkamer had waargenomen en had het gebrek direct moeten melden.

Beoordeling rechter
Een lekkage als waarvan hier sprake is geweest, veroorzaakt door een lekkende waterleiding onder de vloer, is een gebrek aan het gehuurde. Er is geen sprake van aanwijsbare schuld aan de zijde van huurder, dus ligt de oorzaak van de lekkage in de risicosfeer van verhuurder. Een dergelijke lekkage had immers mogelijk kunnen worden voorkomen indien de waterleiding periodiek was gecontroleerd op zwakke of zwakker wordende plekken.

Van een niet deskundige huurder kan niet worden verwacht dat hij regelmatig controles uitvoert op eventuele (onzichtbare) lekkende waterleidingen en evenmin dat hij in staat is om het waargenomen geruis te koppelen aan een mogelijke lekkage in de waterleiding. Aangezien de oorzaak van het gebrek aan verhuurder is toe te rekenen, is verhuurder in beginsel verplicht tot vergoeding van de door het gebrek veroorzaakte schade. Ook schade wegens overmatig waterverbruik.

Bron